Buddyzorg
Een sociaal en betrokken maatje

Buddyzorg biedt sociale, emotionele en praktische ondersteuning aan mensen met een ernstige, levensbedreigende of chronische ziekte zoals MS, reuma, kanker, HIV of een spierziekte. Buddyzorg Nijmegen e.o. is voor mensen die in het werkgebied van NIM Maatschappelijk Werk wonen.

een buddy kan tijdelijk begeleiding en ondersteuning bieden bij het omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, door bijvoorbeeld:

  • te luisteren en mee te denken, met een buddy kun je vrijuit praten.
  • gezelschap te bieden thuis of buitenshuis
  • mee te gaan naar het ziekenhuis of instanties
  • samen dingen te ondernemen (koken, uitgaan, wandelen)
  • samen op zoek te gaan naar mogelijkheden het leven te veraangenamen.

De hulp is kosteloos en bedoeld als aanvulling op de zorg door professionals, familie en vrienden. Kenmerkend voor buddyzorg is hulp die op basis van onderlinge solidariteit en emotionele betrokkenheid wordt verleend. Cliënten en buddy’s worden op een zorgvuldige en persoonsgerichte manier aan elkaar gekoppeld. Je geeft zelf aan wat uw wensen en behoeftes zijn. De één wil vooral graag praten, de ander gaat liever iets ondernemen. Buddyzorg wordt in principe voor een jaar afgesproken en kan daarna met maximaal één jaar verlengd worden. Een buddy bezoekt je in principe één dagdeel per week.

Een buddy, iets voor mij?

Een wildvreemde over de vloer? En wat als het niet klikt? Twijfels zijn er altijd, maar belangrijk is dat je zelf een buddy wilt. Buddy’s zijn betrokken en deskundige vrijwilligers. De mate waarin het klikt, is niet te voorspellen. Maar vertrouwelijkheid en gelijkwaardigheid zijn peilers waarop het buddycontact is gestoeld. De blik van een buitenstaander kan soms verfrissend zijn. Ook kan het een bepaalde vrijheid of opluchting geven om niet altijd een beroep te hoeven doen op familie en vrienden. Soms vinden zij het ook prettig dat er iemand anders voor je is en dat je niet van hen afhankelijk bent.

Werkwijze

Het eerste contact verloopt via de coördinator. Als blijkt dat buddyzorg passend zou kunnen zijn, komt zij bij je thuis voor een intake. Tijdens dit gesprek komt aan bod wat jouw situatie is en ook wat jouw wensen en behoeften ten aanzien van een buddy zijn. Daarna krijg je een buddy zodra er iemand is die aan jouw vraag kan en wil voldoen.

Informatie

Wil je een buddy aanvragen? Meer informatie? Je kunt contact opnemen met Buddyzorg Nijmegen e.o., Coördinator Trudy Geurds, T 024 32 32 751. Lees hier de folder over buddyzorg of kijk op de website buddyzorgnijmegen.nl.

 

Buddy worden?

Interesse om buddy te worden? Lees dan verder.